Witam! Kochani, proponuję Wam ugotowanie zupy marchewkowej. To łatwe w przygotowaniu i niedrogie danie, zawierające dużą ilość witaminy A i minerałów. Warzywo to wspiera naszą odporność, chroni przed różnego typu nowotworami, dba o nasz wzrok, opóźnia proces starzenia skóry, wpływa dobroczynnie na nasz system immunologiczny. Brzmi zachęcająco, prawda? 🙂
Potrzebne składniki:
- 1 pietruszka,
- 3-4 marchewki,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- 3-4 ziemniaki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól,
- przyprawa uniwersalna,
- 2 łyżki śmietany,
- maggi,
- 1 łyżka mąki,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Ugotować w garnku 1 l wody. Dodać kostkę rosołową. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z gorącym wywarem. Dokładnie wymieszać.
2. Doprawić pieprzem, odrobiną przyprawy uniwersalnej i magii do smaku.
3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym, mąką i odrobiną wywaru, stale mieszając.