Witam! Kochani, proponuję Wam ugotowanie zupy marchewkowej. To łatwe w przygotowaniu i niedrogie danie, zawierające dużą ilość witaminy A i minerałów. Warzywo to wspiera naszą odporność, chroni przed różnego typu nowotworami, dba o nasz wzrok, opóźnia proces starzenia skóry, wpływa dobroczynnie na nasz system immunologiczny. Brzmi zachęcająco, prawda? 🙂

Potrzebne składniki:

  • 1 pietruszka,
  • 3-4 marchewki,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • przyprawa uniwersalna,
  • 2 łyżki śmietany,
  • maggi,
  • 1 łyżka mąki,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Ugotować w garnku 1 l wody. Dodać kostkę rosołową. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z gorącym wywarem. Dokładnie wymieszać.
2. Doprawić pieprzem, odrobiną przyprawy uniwersalnej i magii do smaku.
3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym, mąką  i odrobiną wywaru, stale mieszając.