Dzień dobry 🙂
W niedzielę 14 lutego Walentynki! To czas, w którym obdarowujemy bliskich podarunkami. Idealnym pomysłem może okazać się wykonanie czegoś własnoręcznie, od serca. Ja proponuję przepyszne, słodkie muffiny bananowe z czekoladą.
Składniki na muffiny:
- 3 banany
- 100 g roztopionego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 260 g mąki pszennej tortowej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem:
- 250 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 2 banany
- 45 g kakao
- 50 g cukru
- kilka kropli soku z cytryny
Dekoracje:
- kolorowe posypki
- suszone owoce
Sposób przygotowania muffinek:
1. Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wkładamy do miski i miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków.
2. Za pomocą miksera ubijamy 2 jajka z cukrem trzcinowym.
3. Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
4. Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę, ubite jajka z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5. Formę do pieczenia muffinów wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
6. Muffiny pieczemy mniej więcej przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg) lub w temparaturze 170C (bez termoobiegu).
Sposób przygotowania kremu:
1. Banany wkładamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewany do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 80C. Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
2. Miękkie masło miksujemy za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
3. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
4. Ostudzone muffiny dekorujemy kremem czekoladowo-bananowym. Możemy także użyć do dekoracji kolorowych posypek lub suszonych owoców.