Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia domowego bloku czekoladowego, który uwielbiają moi bliscy 🙂 To prostsza wersja bloku czekoladowego, który sama pamiętam z moich dziecinnych lat 🙂 Niezapomniany smak!

Do przygotowania go będzie potrzebny:

  • mały rondel,
  • prostokątna forma o wymiarach  ok. 20-24 cm x 8 cm,
  • folia spożywcza.

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 100 g masła,
  • 100 g suszonych żurawin,
  • 20 g preparowanego ryżu.

Jeśli lubisz bakalie to możesz dodać również orzechy włoskie, pistacje, suszone wiśnie, morele, rodzynki.

Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondlu ustawionym na małym ogniu. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Żurawiny i pozostałe składniki dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą.
3. Wstawiamy do lodówki na 2-2,5 godziny, do momentu całkowitego zestalenia.

Pyszności 😉 Powodzenia!