Idealnym uzupełnieniem przystawek typu finger food, na które przepisy przekazałam wczoraj 🙂 , są pyszne dipy. Podam Wam dla przykładu cztery różne możliwości. Tak, by każdy znalazł coś smacznego dla siebie 🙂
1. Dip jogurtowy z awokado
Dwa dojrzałe awokado i 1 mango zblenduj na gładko z sokiem z połówki cytryny i 150 g jogurtu naturalnego Tola. Dodaj garść posiekanej kolendry, garść posiekanych orzechów włoskich. Wymieszaj. Dopraw chili.
2. Dip buraczano-orzechowy
Zblenduj 4 ugotowane buraki. Dodaj 250 g śmietany 18%, łyżeczkę syropu z granatu, garść posiekanych orzechów włoskich i 10 posiekanych liści mięty. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Dip pikantny
Półtorej szklanki jogurtu naturalnego wymieszaj z małym koncentratem pomidorowym, łyżeczką pasty paprykowej, łyżeczką pieprzu ziołowego i łyżką posiekanej natki. Dodaj dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Dip serowy
Do rondelka wlej 1/3 szklanki mleka, dodaj 150 g serka ementaler, drobno posiekaną papryczkę chili, suszoną paprykę i starty na grubych oczkach tarki ser cheddar (90 g). Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się połączą.