Witajcie moi drodzy! Święta zbliżają się ogromnymi krokami 🙂 Warto pamiętać o małym, słodkim co nieco, które pojawi się na Wielkanocnym stole 🙂 Moją propozycją jest przepyszny mazurek kajmakowy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka lodowatej wody

Dodatkowo:

  • 400 g masy krówkowej
  • migdały w płatkach
  • orzechy laskowe
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • daktyle

Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta robimy rant. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
2. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy masę krówkową. Dekorujemy bakaliami. Smacznego! 🙂