Witajcie moi drodzy! Święta zbliżają się ogromnymi krokami 🙂 Warto pamiętać o małym, słodkim co nieco, które pojawi się na Wielkanocnym stole 🙂 Moją propozycją jest przepyszny mazurek kajmakowy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżka lodowatej wody
Dodatkowo:
- 400 g masy krówkowej
- migdały w płatkach
- orzechy laskowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- daktyle
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokąt. Ze skrawków ciasta robimy rant. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.
2. Na wystudzonym cieście rozsmarowujemy masę krówkową. Dekorujemy bakaliami. Smacznego! 🙂