Witam!
Dzisiaj zaproponuję Wam smaczny, zdrowy deser, a mianowicie pieczone jabłka z kruszonką 🙂 Idealne na jesienne lub zimowe popołudnia.
Składniki:
- 3 jabłka
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
- jako dodatek cukier brązowy
Składniki potrzebne do przygotowania kruszonki:
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 75 g mąki pszennej
- ? łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Jabłka dokładnie myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy gniazda nasienne uważając, aby nie przebić jabłek na wylot. Do środka każdego jabłka dodajemy po łyżce posiekanych orzechów, syropu klonowego i rodzynek.
2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę i rozcieramy między palcami, aby powstała kruszonka.
3. Wierzch jabłek posypujemy obficie kruszonką i brązowym cukrem. Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy prze 30 minut. Smacznego! 🙂