Dzień dobry! Kolejnym pomysłem na obiad, który Wam udostępniam jest zupa ogórkowa. Smaczna i pożywna. Zupa ogórkowa jest nieco pracochłonna, ale zapewniam łatwa w przygotowaniu. Najlepiej zajada się ją w okresie zimowym, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające organizm 🙂
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- kilka ogórków kiszonych,
- 3 łyżki śmietany,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 porcja rosołowa,
- sól,
- 1 kostka rosołowa.
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować ok. 2 l wody z dodatkiem soli i kostki rosołowej. Dodać umyta porcję rosołową, oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler i por. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy, gdy już się zagotuje. Gotować ok. 10 min.
2. Ogórki zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Gotować ok. 10 min. Odrobinę wywaru odlać i wystudzić.
3. Śmietanę połączyć z ostudzonym wywarem, dodać mąkę i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Całość wlać do gotującej się zupy. Gotową ogórkową rozlać do talerzy i udekorować natką pietruszki. Życzę smacznego! 🙂