Będąc w klimacie słodkości nie mogłabym nie podać Wam przepisu na moje ulubione kokosanki 🙂 Czas ich przygotowania wynosi 40 minut. Zarezerwujcie zatem dłuższą chwilę, aby uraczyć się tym smakołykiem.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 350 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 białek,
  • 50 g czekolady deserowej.

Sposób przygotowania:
1. Do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz wlewamy białko. Mieszamy do momentu uzyskania gorącej jednolitej masy, następnie miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystudzenia.
2. Wystudzoną masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy posiekaną czekoladę.
3. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy kokosanki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 12-16 minut w temperaturze 170C z termoobiegiem lub 180C bez termoobiegu. Powodzenia! 🙂