Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia domowego bloku czekoladowego, który uwielbiają moi bliscy 🙂 To prostsza wersja bloku czekoladowego, który sama pamiętam z moich dziecinnych lat 🙂 Niezapomniany smak!
Do przygotowania go będzie potrzebny:
- mały rondel,
- prostokątna forma o wymiarach ok. 20-24 cm x 8 cm,
- folia spożywcza.
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej,
- 100 g masła,
- 100 g suszonych żurawin,
- 20 g preparowanego ryżu.
Jeśli lubisz bakalie to możesz dodać również orzechy włoskie, pistacje, suszone wiśnie, morele, rodzynki.
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondlu ustawionym na małym ogniu. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Żurawiny i pozostałe składniki dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą.
3. Wstawiamy do lodówki na 2-2,5 godziny, do momentu całkowitego zestalenia.
Pyszności 😉 Powodzenia!