Grudzień, jak żaden inny miesiąc, pachnie rodzinnym ciepłem i chwilami przepełnionymi serdecznością. To miesiąc, w którym dzieją się rzeczy niezwykłe. Czas zgody, miłości i spotkań z najbliższymi. Postarajmy się przygotować jak najlepiej do jednego z najważniejszych dni w roku 🙂 Zaplanujmy również wcześniej, co może znaleźć się na naszym świątecznym stole. Proponuję Wam coś co będzie proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne. Wigilijny kompot 🙂
Składniki:
- 20 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag suszonych jabłek
- 10 dag suszonych fig
- 5 dag suszonych gruszek
- pomarańcza
- cytryna
- kawałek kory cynamonu
- 5 goździków
- miód
Przygotowanie:
Suszone owoce opłucz, osącz i zalej przegotowaną wodą. Odstaw na 3-4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparz, pokrój w plastry. Dodaj do napęczniałych owoców. Wrzuć korę cynamonu i goździki. Gotuj na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Dopraw miodem. Dobrze schłodź i przelej do szklanej salaterki lub dzbanka. Smacznego! 🙂