Wigilijny stół to centrum świętowania Bożego Narodzenia. Przy nim spotyka się cała rodzina, by dzielić się opłatkiem, jeść wigilijne dania i rozmawiać o sprawach podniosłych i bardziej codziennych. Warto więc w szczególny sposób zadbać o przygotowanie stołu do tej wyjątkowej chwili.

Elegancko i funkcjonalnie ? nakrywanie stołu według zasad savoir vivre

Przy nakrywaniu do świątecznego stołu warto pamiętać również o zasadach savoir vivre?u.  Bardzo ważne jest odpowiednie ułożenie talerzy ? tak by goście mieli swobodę ruchów przy jedzeniu, a jednocześnie mogli ze sobą komfortowo rozmawiać. Szacuje się, że pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć powinna być zachowana odległość około 60 cm.

Równie ważny jest dobór i ułożenie sztućców:

  • widelce po lewej stronie talerza;
  • noże ? po prawej (ostrzem w stronę talerza);
  • łyżka na prawo od noża;
  • łyżeczki i widelczyki deserowe nad talerzem.

Najważniejsza zasada głosi, że najdalej od talerza powinny znaleźć się te sztućce, których goście użyją w pierwszej kolejności.

Zasady savoir-vivre?u zostały jednak stworzone po to, by ułatwiać życie, a nie by je komplikować. Nie należy więc traktować ich jak wyroczni, lecz jak przydatne wskazówki.

 

 

 

 

 

Kochani to tylko kilka propozycji. Możecie z nich skorzystać podczas strojenia stołu wigilijnego.

Może macie jakieś swoje pomysły. Zwróćcie uwagę na stroiki ,które znajdują się na stołach. Są dość małe .

Zwykłe zielone gałązki ułożone wzdłuż stołu dają wspaniały efekt.

Poczytajcie te informacje bo do wigilii zostało mało czasu.

Pozdrawiam.