Imbir działa rozgrzewająco, jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarte w nim oleje działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, więc jest świetnym remedium na pierwsze fazy przeziębienia!
Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Poprawia krążenie w mózgu, wpływa pozytywnie na koncentrację. Taki wywar z imbiru to również świetny napój na niestrawność.
Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste. Będziecie potrzebować:
– korzeń świeżego imbiru (5-6 plastrów),
– kilka goździków,
– kilka rodzynek (lub daktyli),
– łyżeczkę miodu do smaku,
– plaster cytryny.
Odkrajamy kawałek imbiru, myjemy go, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy kilka goździków, rodzynki zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie. Kiedy woda zacznie się gotować (będzie bulgotać) zmniejszamy ogień i gotujemy cały czas pod przykryciem ok. 5 min. Wlewamy do szklanki/kubka dodajemy trochę chłodnej wody, łyżeczkę miodu i plasterek cytryny.
I piękny,taki słoneczny w kolorze:), do tego orzeźwiający w smaku i rozgrzewający ciało napój gotowy!
Smacznego i na zdrowie!:)