Pomysły kulinarne: makaron Alfredo

12/11/2020
Posted in Aktualności
12/11/2020 Dorota Kaczmarska

Kochani,

zapraszamy Was do wspólnego gotowania! Dziś proponuję Wam bardzo prosty wegetariański przepis na pyszne danie z makaronem dla całej rodziny. Jego przygotowanie zajmie Wam najwyżej 15 minut, a poradzi sobie z nim naprawdę każdy.

Przygotujcie składniki: makaron tagliatelle (wstążki), 60-80g masła i tyle samo twardego włoskiego sera typu parmezan lub Grana Padano. Będziecie też potrzebować sól, pieprz oraz do smaku świeżą natkę pietruszki.

Wrzućcie odmierzoną ilość makaronu (ok. 80-100g na osobę) do gotującej się, lekko osolonej wody. Następnie gotujcie go na średnim ogniu. Pamiętajcie przy tym, aby makaron po ugotowaniu był lekko twardawy (al dente). Oznacza to, że po 6-8 minutach musicie spróbować, czy już jest gotowy. Po włożeniu makaronu do wody weźcie większą patelnię i rozgrzejcie na niej masło na wolnym ogniu.

W tym czasie utrzyjcie do miseczki parmezan na drobnej tarce i posiekajcie natkę pietruszki.

Gdy makaron jest gotowy, możecie go lekko odcedzić i przełożyć na patelnię z masłem. Przed odcedzeniem, dolejcie do masła 2-3 łyżki gorącej wody prosto z garnka z makaronem. Wymieszajcie makaron dokładnie na patelni i wyłączcie pod nią gaz. Następnie dosypcie parmezan, dodając szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko dokładnie, aż powstanie kremowy sos.

Teraz nałóżcie makaron na talerze, posypcie go pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), odrobiną tartego parmezanu lub Grana Padano oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

PS. Nie zapomnijcie po sobie posprzątać 😉